המדריך האולטימטיבי לבירהאיסט המתחיל

עם יותר מ-100 סוגים של בירות In the Wild, אם לא תדעו מה ההבדל בין לאגר לאייל – איך תדעו לאיזו בירה להתמכר?

יודעים מה? איזה מזל.
כמו כל דבר טוב, גם גילוי הבירה נעשה בטעות.

הרחק הרחק מכאן לפני המון המון שנים,
מישהו פישל בגדול ופשוט שכח את מנת הדגנים שלו מחוץ למערה. הדגנים, עשו מה שחומרים אורגניים נוהגים לעשות ללא קירור – פשוט התקלקלו.

לא סגורים בדיוק מה גרם לקומץ של אנשים שעברו בסביבה, לטעום את התערובת הריחנית ‘המקולקלת’ הזו, אבל מה שבטוח, גוד ווייב היה גם היה.

מפה לשם ואם נעשה פאסט פורוורד לבערך 8000 שנה, בירה כיום, היא אולי תוצר הטעות האהוב ביותר בעולם.

כבר אלפי שנים שבירה היא חומר גלם מעולה וסבלן, המקבל באהבה פדיחות נוספות, ניסיונות ובדיקות:
היא בושלה יותר מדי או פחות מדי, תססה מהר מדי או לאט מדי.
נוספו לה שמרים, כשות, מים מסוגים שונים וטעמים, עד שהפכה לא למשקה אחד אלא ליותר מ-100 סגנונות שונים, אליהם נשבעים אמונים אנשים כמעט בכל מקום על פני האדמה, בכל שעה.

עבורם, בירה היא החיים עצמם.

לכבודם, ולכבוד כל אלו שרוצים לדעת קצת יותר על הנוזל הפנומנלי הנערץ הזה,
הכנו מדריך מקוצר לתורת הבירה, כך שתוכלו לבחור בצורה מושכלת יותר, למה להשתעבד בפעם הבאה.

קודם כל, מה יש לי בבקבוק?

4 מרכיבים בלבד וקיבלתם חווייה שמימית:

מים

מים הם מים, לא?

לא בכל הנוגע לבירה.
שהרי סגנונות בירה שונים יקבלו את אופיים מסוג המים: ישנם מים רכים, עם אחוז מינרלים נמוך ואחרים נחשבים ל’קשים’ יותר עם עושר מינרלי. כל אלה יקבעו יחד עם גורמים נוספים, את טעמה הסופי של הבירה.

לתת (מאלט)

לתת שעורה או חיטה, היא דגן שעובר תהליך הנבטה בתהליך הנקרא ‘הלתתה’.

בתהליך הזה מנביטים את הלתת על ידי טמפרטורה ולחות מבוקרת, וכתוצאה מתקבל העמילן (כלומר – סוכר) בתהליך פירוק טבעי.
את הלתת המפורק קולים הרבה (ואז מתקבל לתת כהה עם טעם קליה מודגש) או מעט (מה שמביא לצבע בהיר וארומה עדינה), מה שקובע את הצבע והטעם של הבירה.

שמרים

השמרים הם גיבורי העל בסיפור הזה, המפרקים את העמילן מהפרק הקודם בתהליך תסיסה, לאלכוהול ופחמן דו חמצני. הם אלו שנותנים לבירה את הטעם האופייני הייחודי לה – כל מבשלת בירה והטעם שלה.

כשות

כשות היא צמח המספק לבירה, ובכן…טעם של בירה: ארומטי, מריר ונהדר.

סוגים של בירה

נעשה את זה פשוט: את הבירה ניתן לחלק ל-2 סוגים עיקריים:
בירה אייל (Ale) ובירה לאגר ((Lager.

מה שקובע את סוג הבירה, הם סוגי השמרים:

שמרים שתוססים בטמפרטורות נמוכות בחלקו התחתון של מיכל ההתססה הם שמרי לאגר (המניבים בירה קלילה מסוג לאגר).
שמרים התוססים בטמפרטורות גבוהות יותר בחלקו העליון של המיכל הם שמרי אייל, היוצרים את בירת האייל העשירה והכהה.

סגנונות של בירה אייל

עם עשרות סוגים שונים של בירת אייל המיוצרים מסביב לעולם (בעוד אנו מדברים), כמעט בלתי אפשרי לסקור את כולם.

אבל אנחנו ננסה:

סטאוט

בירה כהה, קשוחה ומרירה, אבל מי שמנסה ומתמכר – לא יכול לחזור אחור.

הבירה הכמעט שחורה הזו, עשויה מלתת מזנים שונים שעוברים קליה רצינית המקנה לבירה את התמהיל המושלם הזה, של אלכוהול באחוזים גבוהים יחסית, גוף מלא, טעם עמוק וצבע מפתה.

פורטר, היא בירה מסוג סטאוט לאנשים עם חך עדין מעט יותר, באה כהה וגאה אבל עם שמץ של מתיקות וזורחת ממש במסיבות ברביקיו, יעני, על-האש בישראלית.

פייל אייל

פייל אייל הוא סגנון חובק עולם וכולל תתי סגנון רבים – כהים וקלילים יותר או פחות, שבכולם ניכר הטעם המריר. בין היתר, ה-IPA המפורסם ( –  India pale aleבירה אנגלית שעל פי אגדה אורבנית נפוצה, יועדה לחיילים המשרתים בהודו), English bitter, Blonde,   American pale aleועוד.

בירה בלגית

בלגיה היא ללא ספק אחד המקורות המשמעותיים בתרומה לאנושות. הבירה, אתם יודעים.
בלגי ממוצע שותה יותר מ-80 ליטר בירה בשנה, מאחת מ-224 מבשלות הבירה הפעילות במדינה (אבל לא רק).
הבירה הבלגית מכילה תתי סגנון רבים ובהם Saison, Biere de garde, Blonde, Abbey, Trappist, Dubble ועוד.

בירה חיטה

בירה חיטה מיוצרת מתמהיל של לתת חיטה ושעורה, בהן נותנים כבוד ונוכחות לראש הקצף  כמו גם למסורת, מאחר ובירת חיטה היא מהוותיקות בשכונה. הכי טוב ליד אוכל מתובל ביד נדיבה.

סגנונות של בירה לאגר

בירה לאגר היא בדיוק מה שאדם צריך ביום חם, מאחר והיא מוגשת קרה, מרעננת, תוססת ופריכה מאד.

פילסנר

הנציגה הלאגרית הבהירה האולטימטיבית, מרווה מאד והכי טוב כמעט קפואה.

בוק

“בוק” הוא בגרמנית חמור, שבא מתקתק, עשיר, טעים ונעים.

אמבר (ענבר)

בירת לאגר כהה, מתוקה -מרירה שאפשר כמעט ולהרגיש באופן בלעדי את הלתת הקלוי המוטמע בה. כיף ליד פיצה מעולה, בשר ועוף, צ’יפס ושאר מיני מזונות מטוגנים.

אמריקאי

בירת לאגר קלילה שהאמריקאים (ועוד) מזמינים באופן כמעט אינסטינקטיבי ליד הבורגר.

ויש את טובורג רד, שהיא זן אחר, עשיר ועמוק המגדיר את עצמו מחדש.

טובורג רד היא בירה מסוג לאגר, אבל כזו העשויה אחרת ולכן גם מתנהגת אחרת.

הבירה עשויה לא מאחד, לא משניים אלא מ-3 סוגי לתת, בקומבינציה מיוחדת מאד:
לתת פילזנר, לתת קלוי ולתת ענברי בוטיקי וסופר מיוחד, הקרוי Cara Amber.

את הלתת הזה אנחנו רוכשים ממלתתה מחבל באווריה בגרמניה, שמוכרת את הלתת המיוחד למבשלות בוטיק ברחבי העולם.

מה יוצא לכם מזה?

קודם כל – בירה איכותית בהרבה.
תהליך הקליה של הלתת הענברי, פלוס ראש הקצף הסמיך מבטיחים בירה ששומרת על אופי חזק, וארומה עמוקה, הולכת ומתפתחת.

אחר כך – באה החוויה.
הטעם, הצבע והתחושה העשירה בחך, הם ניואנסים שבונים חוויה אחרת מאלו רגילים לקבל בבקבוק, וכל כמה שהחווייה מורכבת ומלאה יותר, היא עדיין קלילה וכיפית.

תנסו, תיהנו ולא תרצו כבר שום דבר אחר.